Valószínűleg már sokan hallottak az ananászban található értékes enzimről, a bromelainról, melyet leggyakrabban emésztést elősegítő tulajdonsága miatt alkalmaznak. A bromelain éppen ezért többféle étrend-kiegészítő készítmény összetevője is.
A bromelain nagyon hatékonyan képes hasítani a fehérjéket, ezzel segíti elő a könnyebb emésztést. Emellett a fibrin nevű fehérje bontásában is fontos szerepe van, ezért gátolja a vérben keletkező rögök kialakulását, ezáltal a vér szabadon áramolhat a keringési rendszerben, s csökken az infarktus, stroke és más szív-, és érrendszeri betegség kialakulásának valószínűsége.
A bromelain másik fontos tulajdonsága, hogy javítja a légzést és csökkenti az asztma kellemetlen tüneteit azáltal, hogy hígítja a tüdőben lerakódott slejm állagát.
Gyulladáscsökkentő tulajdonságok
A bromelain rendelkezik azon képességgel, hogy csökkenti a szervezetben kialakuló krónikus gyulladásokat. 
Korábbi kutatások azt mutatták, hogy megfelelő napi dózis esetén a bromelain képes csökkenteni a fájdalmat artritiszben szenvedő betegeknél.
Az alternatív medicina gyulladáscsökkentő tulajdonsága révén előszeretettel alkalmazza pszoriázis (pikkelysömör), ekcéma, akne, dermatitisz és rosacea esetén.
Bromelain és az immunrendszer
Egyes kutatások szerint a bromelain erősíti az immunrendszert, javítja az immunválaszt, elősegíti a T-sejtek megfelelő működését.
Az enzimek, mint amilyen a bromelain is, legalább annyira fontos funkciót töltenek be szervezetünkben, mint a vitaminok és ásványi anyagok. Hiányuk esetén a legfontosabb szerv szintű funkciók nem tudnak végbemenni. Az szervezet egészséges működéséhez tehát elengedhetetlen az enzimek jelenléte. Figyelem, az ananászkonzerv bromelain tartalma nulla!
Bromelain tartalmú emésztőenzim készítmény
drtihanyi
dr. Tihanyi László
dr. Tihanyi László weboldala