Nem is gondolnánk, de közvetlen környezetünkben számos rákkeltő anyag található. Nézzük meg, melyek a leggyakoribb karcinogén anyagok és hogyan védekezhetünk ellenük természetes módon?
A környezetünkben leggyakrabban előforduló mérgező anyag az alkohol. Rendszeres fogyasztásával csaknem minden rákbetegség rizikóját megnöveljük, különösen a májrákét. Az alkohol elsődleges hatásként közvetlenül pusztítja a sejteket (főleg a májsejteket), másodlagosan pedig olyan hiánybetegségek kialakulását okozhatja, melyek szintén elősegítik a rákos daganatok kialakulását.
Szintén gyakran találkozhatunk mindennapjaink során a mesterséges édesítőszerekkel, mint pl. az aszpartám, a szacharin, illetve a ciklamát. Az elmúlt években a ciklamátról már bebizonyosodott, hogy erősen rákkeltő hatású, vizsgálatok bizonyítják, hogy jelentősen megnöveli a hólyagrák előfordulását. Erősen rezeg a léc az aszpartám vonatkozásában is. Ne feledjük (!), évtizedeken át a ciklamát forgalomban volt, ajánlották a cukorbetegeknek, melyhez lelkesen asszisztáltak a hivatalok és szakmai szervezetek is.   
A külső rákkeltő tényezők közül kiemelném még a dohányzást, melynek szerepe számos rákbetegség kialakulásában bizonyított (tüdőrák, gyomorrák, nyelvgyök rák, stb.). A cigarettában lévő káros vegyületek krónikus gyulladások kialakulásához vezetnek a szervezetben, irritálják a nyálkahártyát és súlyos veszélyt jelentenek a passzív dohányosok számára is. 

Súlyos problémát jelentenek még a gépjárművek kipufogójából származó szénhidrogének, valamint a mezőgazdaságban használt növényvédőszerek is. A túlzott műtrágya felhasználás következtében nitritek halmozódhatnak fel szervezetünkben. 
A nyirkos házakban, lakásokban a penészgombák anyagcseretermékeként aflatoxin szabadulhat fel, mely egy szintén erősen rákkeltő vegyület és hatékonyan rombolja a szervezetünk immunrendszerét. 
Milyen vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek minket a rák elleni küzdelemben?
A vitaminok közül a D3-vitamint emelném ki elsődlegesen. A D-vitamin tulajdonképpen nem is egy vitamin, hanem egy speciális hormon, mely a kalciummal karöltve fejt ki rák ellenes hatást.
A C-vitaminról régóta tudjuk, hogy erős antioxidáns, mely képes megkötni a káros szabad gyököket, a kutatások szerint elsősorban gyomor-, és méhnyak rák rizikóját csökkenti. 
Az E-vitamin szintén antioxidáns hatása következtében fejt ki daganatellenes hatást.
A béta-karotin (A-vitamin) képes a DNS károsodását megakadályozni.
A szelénnek és cinknek fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében, kutatások azt mutatták, hogy alacsonyabb cinkszint mellett gyakoribb a daganatok kialakulása.
Magyarországon a termőtalaj szelénben igen szegény, következésképpen az itt termelt zöldségek, gyümölcsök, ill. az itt nevelt vágóállatok húsának a szelén tartalma is alacsonyabb a kívánatosnál. Pótlásáról gondoskodnunk kell. A legjobb természetes szelénforrás a gyógygomba kivonatokban lelhető fel.
         Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!
         
            
         
         
            
         
      
      
    drtihanyi
                  drtihanyi dr. Tihanyi László
                     dr. Tihanyi László
                   
    
                Maitake D-frakció PRO 4X 30ml
   Maitake D-frakció PRO 4X 30ml
    Super Shiitake gyógygomba tabletta, 120db
   Super Shiitake gyógygomba tabletta, 120db
    Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db
   Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db
    Super Cordyceps gyógygomba tabletta, 120db
   Super Cordyceps gyógygomba tabletta, 120db
    Super Chaga gyógygomba tabletta, 120db
   Super Chaga gyógygomba tabletta, 120db