A C-vitamin, más néven L-aszkorbinsav létfontosságú mind az embereknek, mind pedig az állatoknak. A C vitamin egy antioxidáns, amely megvédi a testet az oxidatív stressztől. Az antioxidáns egy olyan molekula, amely gátolja más molekulák oxidálódását. Az oxidációs reakciók ugyanis szabadgyököket termelnek, amelyek képesek egy olyan láncreakciót elindítani a szervezetben, ami sejtkárosító hatású lehet.
A C-vitamin elsősorban zöldségekben és gyümölcsökben található meg. Az emberi szervezetnek szüksége van a C-vitaminra a csontok, a bőr és az erek egészségének megőrzése miatt. A C-vitamin egy szerves vegyület, amely szenet és oxigént tartalmaz, ami minden élőlényben jelen van.
Kollagén: a C-vitamin részt vesz a kollagén előállításában. A kollagén a kötőszövetek legfontosabb alkotóeleme és a leggyakrabban előforduló fehérje az emlősökben. Szakértők szerint az izomszövet 1-2 %-át alkotja kollagén. A kollagén fontos alkotója a rostos szöveteknek, az inakban, szaruhártyában, porcokban, csontokban, bélben és az erekben található meg.
Gyógyító szerep: a C-vitamin jelentős szerepet játszik a vágások és horzsolások gyógyulásában
Fertőzések elleni harc: azok az emberek, akiknek elegendő mennyiségű a C-vitamin a szervezetükben, könnyebben tudják felvenni a harcot a betegségekkel szemben, mint azok, akiknél alacsony a C-vitamin mennyisége a szervezetben.
Rák elleni védelem: lassítja és részben blokkolja a degeneratív, rákkeltő folyamatok kialakulását.
Szív és érrendszeri védelem: a C-vitamin tágítja az ereket, védelmet nyújt a hipertónia ellen (magas vérnyomás) és a szívbetegségek ellen.
Koleszterin: megfelelő mennyiségű C-vitamin csökkenti a koleszterin szintet
Skorbut: az elegendő mennyiségű C-vitamin fogyasztással elkerülhető a skorbut, az a betegség, amely ízületi fájdalmakat, vérzékenységet, fogínyvérzést,fáradtságot okoz. Elegendő zöldség és gyümölcsfogyasztással elkerülhető, manapság a skorbut egyébként ritkán fordul elő.
Szemek: a C-vitamin csökkenti a szürke hályog kialakulásának esélyét
Cukorbetegség: cukorbetegeknél, akik elegendő mennyiségű C-vitaminban gazadag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, kevésbé tapasztalható a vesék, a látás és az idegrendszer károsodása.
Vas: a vas felszívódás is jobb, ha több C-vitamint fogyasztunk
Hisztamin: egy 1992-es tanulmány kimutatta, hogy azoknál az egyéneknél, akik naponta 2 gramm C-vitamint fogyasztottak, jelentősen csökkent a hisztamin mennyisége a szervezetükben. A hisztamin egy olyan anyag, amelyet az immunrendszer gyárt, gyulladást és egyéb problémákat okoz.
Mennyi C-vitaminra van szükségünk?
Szakértők szerint naponta 90 mg és 2 gramm közötti C-vitamin mennyiségre  van szüksége az emberi szervezetnek,  de nincs kialakult vélemény az optimális dózisról. Rendszeres dohányosoknak, terhesség alatt, és stresszes életmód során nagyobb mennyiség indokolt
 drtihanyi
                  drtihanyi dr. Tihanyi László
                     dr. Tihanyi László
                   
    
                Super Chaga gyógygomba tabletta, 120db
   Super Chaga gyógygomba tabletta, 120db
    Mi a C-vitamin? Mit az L-aszkorbinsav?
   Mi a C-vitamin? Mit az L-aszkorbinsav?